A világ legjobbjai között a BME (IT)² és a HP közös kutatási projektje

A HP és a BME kutatási együttműködésének eredményeként létrejött - a HP „C” osztályú blade rendszerein fejlesztett és tesztelt -  ún. Parallel Compositing Library termék nyerte a HPCwire, a nagy teljesítményű számítástechnikai eszközökkel foglalkozó vezető szaklap szerkesztői és olvasói díját a vizualizációs technológiák kategóriájában. A díj a HP és a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Információtechnológiai Innovációs és TudásközpontjánakBME (IT)2 – közös sikere.

A HP 2006. óta működik együtt a BME regionális tudásközpontjával. A partnerség egyik fő iránya új, akár üzleti alapon is alkalmazható valós idejű képalkotási módszerek kifejlesztése. A kutatásoknak köszönhetően egy komputertomográfos diagnosztika után az orvosok külön-külön, térben tanulmányozhatják az emberi test csontjait, az ereket, vagy épp az agyat. A képalkotásért a HP platformja felel, mely a test összetevőinek eltérő sűrűsége alapján különíti el és ábrázolja a kért részleteket.

A BME és a HP közös rendszerének hasonlóan komplex alkalmazási területe az SDSS digitális csillagászati adatbázis – közel egymillió galaxis – valós idejű ábrázolása, vagy egyes nem grafikai célú, de erőforrás-igényes feladatok, mint a folyadékok mozgásának kiszámítása.

„A HP Collaboration and Competency Network keretében régóta dolgozunk együtt különböző szakmai műhelyekkel, egyetemekkel. Az egyik fő kutatási téma az ún. Advanced Vizualization, vagyis a fejlett megjelenítő megoldások területe. – mondta el Kristóf Judit, a HP Technológiai Szolgáltatások Divízió kommunikációs vezetője. – A HP a világ legnagyobb klaszterének gyártójaként abban érdekelt, hogy a szuperszámítógépekkel kiszámolt adatok megjelenítésére is hatékony megoldást kínáljon. Ebben a munkában a BME (IT)2 az egyik legjelentősebb partnerünk.”

A BME-n kifejlesztett térfogat-vizualizációs eljárás skálázható HP SVA (Scalable Visualisation Array) platformon működik. A rendszer önálló egységekből áll, melyek előbb megosztják a számítási feladatokat, majd párhuzamosan dogozzák fel az adatokat. A végeredményt az ún. képkompozitálási eljárással illesztik össze. Mivel jelenleg nincs szabványos szoftver megoldás a képkompozitálásra, ezért a HP egységes specifikációt és ennek megfelelő gyakorlati megvalósítást fejlesztett ki ParaComp néven. A BME (IT)2 tudásközpontban a projekt keretén belül kifejlesztett eljárások és alkalmazások részét képezik a HP SVA és a ParaComp nemzetközi bemutató anyagainak.

„Intézetünkben a világ élvonalába tartozó grafikai alkalmazásokat fejlesztünk Dr. Szirmay professzor szakmai irányításával, szorosan együttműködve a HP palo altoi és bristoli  kutatóközpontjával – mondta el Dr. Risztics Péter, a BME (IT)2 igazgatója. – Különleges lehetőség a Tudásközpont számára, hogy a világ egyik legnagyobb, legjelentősebb számítástechnikai vállalatának egyenrangú partnere lehet. A HPCwire díja a HP és a BME közös sikere, melyre nagyon büszkék vagyunk.”